Skip to main content

Výkop je proces premiestňovania zeminy, skál alebo iných materiálov pomocou nástrojov, zariadení alebo výbušnín. Zahŕňa zemné práce, hĺbenie, stenové šachty, tunelovanie a podzemie. Ťažba má množstvo dôležitých aplikácií vrátane prieskumu, obnovy životného prostredia, ťažby a výstavby. Spomedzi nich je stavebníctvo jednou z najbežnejších aplikácií pri výkopových prácach. Výkop sa používa v stavebníctve na vytvorenie základov budov, nádrží a ciest.

Niektoré z rôznych procesov používaných pri výkopových prácach zahŕňajú hĺbenie, kopanie, bagrovanie a rozvoj miesta. Každý z týchto procesov vyžaduje jedinečné techniky, nástroje a stroje, aby bola práca vykonaná správne. Použité procesy budú závisieť od štruktúry, ktorá bude výsledkom stavebného procesu.

 

Proces:

Pred začatím výkopových prác a ťažkých zemných prác je potrebné miesto dôkladne preskúmať, aby sa zabezpečilo, že prirodzený biotop a artefakty, ktoré ho obklopujú, sú zachované počas celého procesu výkopu. Ďalej sa vypracujú plány pre veľkosť a hĺbku staveniska a dodávatelia výkopov z nich urobia výkresy, aby jasne označili hranice staveniska. Po vykonaní týchto dvoch dôležitých krokov sa môžu začať výkopové práce.

Celý proces výkopu zahŕňa:

  • stanovenie rohových kritérií
  • prieskum terénu a najvyšších úrovní
  • výkop do schválenej hĺbky
  • úprava voľnej pôdy
  • doplnenie až po odrezanie úrovne
  • výstavba odvodňovacích studní a prepojovacích rýh
  • vytváranie hraníc budovy
  • výstavba ochranných hrádzí a odtokov

Typ základu, ktorý si vyberiete, určí, aké hlboké budú vaše päty.

Nižšie sa rýchlo pozrieme na niekoľko typov základov a na to, ako ovplyvňujú hĺbku výkopu a päty.

Doska

Ako už názov napovedá, doska je najzákladnejším typom základov.

Pri stavbe s doskovým základom budete mať k dispozícii širokú škálu možností a premenných.

Musíte si byť istí, že vaša základová doska bude odolávať miestnemu prostrediu, ako je splnenie požiadaviek na zmiernenie mrazu.

Požiadavky, ako je táto, môžu zvýšiť náklady až do bodu, kedy bude pre vás zmysluplnejšie stavať na suteréne alebo v priestore na prehľadávanie.

POZITELNÝ PRIESTOR

Priestor na prehľadávanie sa v poslednej dobe stal jednou z najpopulárnejších možností.Váš priestor na plazenie bude vyžadovať najmenej 0.7 m výkopu, aby ste ochránili základ pred mrazom.Ak staviate v horách, vo všeobecnosti je minimálna požiadavka 0,91 až 1,6m.

Ak staviate dom, často sa predpokladá, že priestory na prechádzanie prinesú značné úspory nákladov.

Nie je to tak, pretože podstatnú časť nákladov na výkopové práce predstavuje dodanie zariadenia na miesto a spustenie a potom odvoz všetkého.

Pivnica

Suterény sú zďaleka najobľúbenejším typom základov.

Suterén poskytuje vynikajúci základový systém s ďalšou výhodou extra úložného priestoru.

Existujú tri hlavné typy suterénov, vrátane úplných suterénov, záhradných úrovní a pochôdzok.

Vykopanie celého suterénu stojí viac ako iné typy základov.

Keď však zvážite náklady v porovnaní s ostatnými možnosťami, ukáže sa, že suterén poskytuje majiteľom domov to najlepšie za peniaze.

AKO DLHO TO TRVÁ?

Majte na pamäti, že niekoľko faktorov ovplyvní, ako dlho bude trvať výkop na vašom pracovisku, a časy sa môžu značne líšiť.

Výkop pre základ sa však môže pohybovať od 3 do 4 dní až po 3 týždne. Vo všeobecnosti bude najhorší scenár zahŕňať prekopanie 3 m. Stáva sa to v oblastiach, kde sú veľké balvany, alebo by ste mohli uviaznuť v hline.

Radi vám poradíme

Adresa

Myro s.r.o.

Tepličská cesta 1

052 01 Spišská Nová Ves

Kontakt