Skip to main content

Máte dokonalý pôdorys pre váš dom postavený na mieru? Ak tak urobíte, už ste prekonali jednu z najťažších výziev, ktoré predstavuje dom postavený na mieru. Ak to neurobíte, neznamená to, že nemôžete vytvoriť fantastický dom. Znamená to len, že sa musíte trochu naučiť o bytovom dizajne a prúdení. Týchto osem trikov a tipov vám pomôže vymyslieť skvelý pôdorys pre váš vysnívaný dom. Keď im porozumiete skôr, ako začnete stavať, budete môcť naplánovať skvelý dom a vyhnúť sa nákladným chybám.

1. Uistite sa, že máte dostatok úložného priestoru

Nič nie je také otravné, ako keď si nemáte kam odložiť veci. Uistite sa, že ste si naplánovali dostatočne veľkú špajzu, skrine a ďalšie úložné priestory. Aj keď si myslíte, že nebudete mať toľko vecí na uskladnenie, neskôr zistíte, že sa vaše veci množia. Pridajte pár vstavaných skríň navyše a zväčšite si špajzu len o kúsok. Uvidíte, že priestor navyše stojí za to.

2. Otvorenejší priestor je lepšou voľbou

Môžete sa ľahko presunúť zo spálne do obývacej časti alebo sú tam steny a chodby, cez ktoré musíte prechádzať? Dom podobný bludisku sa bude cítiť stiesnenejší ako ten, ktorý je otvorenejší. Mnoho ľudí používa otvorené priestory na bývanie/jedáleň/kuchyňu, pretože tieto koncepty otvorených poschodí robia domov väčším.

Myslite aj na tok medzi interiérom a exteriérom. Ak budete veľa záhradkárčiť, možno budete chcieť mať otvorené zadné dvierka do kuchyne alebo do blízkosti malej kúpeľne, aby ste mohli zmyť špinu bez toho, aby ste ju sledovali v dome.

3. Zamyslite sa nad tým, kde budete o 20 rokov

Je pôdorys, ktorý pripravujete, pripravený do budúcnosti? Ak uvažujete o deťoch, je tu priestor pre škôlku? Bude váš domov schopný ubytovať niekoľko detí alebo len jedno? Máte priestor na rozvoj vášho domáceho podnikania?

Keď však premýšľate o budúcnosti svojho domova, musíte myslieť aj na viac, než len na doplnky. Na starnutie treba myslieť aj u vás doma. Čo keby ste vy alebo váš manželský partner museli začať používať chodítko alebo invalidný vozík? Sú chodby a dvere dostatočne široké? Ak nemôžete ísť hore a dole po schodoch tak ľahko, vyhovuje tomu pôdorys? Hlavná suita na prvom poschodí môže mať väčší zmysel, ak plánujete zostať vo svojom dome roky.

4. Zvážte elektrické a inštalatérske práce

Plánovaním, kam vedú elektrické vedenia a potrubia, budete skutočne môcť znížiť svoj rozpočet. Čím menej práce musíte urobiť, tým menej nákladov. Je to také jednoduché. Zatiaľ čo materiály sú tu lacné, práca spojená s vedením potrubia a elektroinštalácie to môžu rýchlo navýšiť. To je dôvod, prečo veľa domovov spája kuchyňu s kúpeľňami. Je jednoduchšie viesť potrubie pozdĺž jednej steny, ako sa pokúšať prejsť celým domom.

5. Mať samostatnú práčovňu a úžitkový priestor

Samostatná práčovňa je skvelým doplnkom, ktorý zvyčajne nevyžaduje toľko miesta. Ukryte svoj ohrievač vody v jeho vlastnej malej skrinke, práčku a sušičku umiestnite niekam mimo cesty a užite si priestor venovaný vašej bielizni. V opačnom prípade môže skončiť v kuchyni alebo zastrčený za nejakými skladacími dverami na chodbe a ani jeden nie je ideálny stav.

Stavať dvojposchodový dom so všetkými alebo väčšinou spální na poschodí? Zamyslite sa nad práčovňou na druhom poschodí. Tento populárny koncept znamená, že sa môžete vyhnúť noseniu ťažkých košov na bielizeň po schodoch. Vaše kolená to ocenia.

6. A čo záľuby?

Premýšľajte o svojich záľubách a o tom, koľko miesta vyžadujú. Potrebujete šijaciu miestnosť? A čo oblasť na výrobu? Ak prevádzkujete vlastnú firmu, možno budete chcieť venovať nejaký priestor domácej kancelárii alebo skladu.

Ak sa venujete obrábaniu dreva, kovoobrábaniu alebo inému koníčku, ktorému sa venujete predovšetkým vonku, zvážte vyčlenenie časti dvora na tento koníček. To môže znamenať zahrnutie dielne alebo aspoň skladovej budovy do vašich plánov. Ak máte deti, ktoré športujú, zamyslite sa nad usporiadaním dvora a nad tým, či budú mať priestor na cvičenie alebo nie.

7. Nechajte priestor na zmenu

Aký flexibilný je váš konečný pôdorys? Mohli by ste vymeniť spálňu a domácu pracovňu? To by mohlo byť veľmi ťažké, ak by ste sa rozhodli, že kancelárske priestory nepotrebujú vlastný šatník. Je priestor na pridanie ostrovčeka do kuchyne, ak sa rozhodnete, že ho chcete? Množstvo flexibility, ktorú má váš pôdorys, je nevyhnutné, keď skutočne začnete žiť vo svojom novom dome.

Niekedy to, čo sa zdá byť dokonalé na papieri, v skutočnosti nie je to, čo potrebujete, keď ste doma. Ak priestoru ponecháte určitú flexibilitu, budete môcť vykonať úpravy podľa potreby.

Radi vám poradíme

Adresa

Myro s.r.o.

Tepličská cesta 1

052 01 Spišská Nová Ves

Kontakt