Skip to main content

Urobiť naše domovy udržateľnejšími je pre mnohých z nás čoraz väčším záujmom, nielen preto, aby sme prispeli k ochrane životného prostredia, ale aj preto, aby sme znížili účty za domácnosť a urobili naše domovy príjemnejšími na bývanie. Postupujte podľa týchto 10 najlepších tipov, ktoré vám pomôžu na vašej ceste do udržateľnejšieho domova.

Existuje veľa dôvodov, prečo je inovácia ekologických údajov vášho domova dobrý nápad. Po prvé, a možno najzjavnejšie, je to niečo, čo každý z nás môže urobiť v prospech planéty. Existujú však aj ďalšie výhody, vrátane skutočnosti, že vykonaním zmien – dokonca aj malých – sa znížia vaše účty za energiu a vytvorí sa teplejšie a efektívnejšie životné prostredie. Môže dokonca zvýšiť vašu duševnú pohodu. Tu vám ponúkame našich 10 najlepších tipov, ako urobiť váš domov udržateľnejším, či už staviate od nuly, renovujete alebo jednoducho vykonávate ekologickú aktualizáciu.

Čo je udržateľný dom?

Udržateľné domy sú navrhnuté tak, aby mali čo najmenší dopad na životné prostredie. Existuje 5 kľúčových pravidiel na dosiahnutie trvalej udržateľnosti. Pri navrhovaní zaujmite prístup „fabric first“. Používajte čo najmenej toxínov z prostredia. Zabudované funkcie na zabezpečenie optimálnej energetickej účinnosti. Využite čo najlepšie prirodzene sa vyskytujúce zdroje tepla a svetla. Opätovne používajte materiály, kde je to možné a vyhýbajte sa odpadu. 

1. Použite prístup „fabric first“

Keď architekti a profesionáli v oblasti dizajnu hovoria o ‚fabric first‘ prístupe k novostavbám, majú na mysli to, že samotný dizajn domu maximalizuje výkon budovy – materiály a komponenty, umiestnenie okien a dverí a orientácia má prednosť pred mechanickými a elektrickými funkciami, ktoré môžu zvýšiť energetickú účinnosť (ako sú solárne panely). V prípade existujúcich domov sa zamyslite nad vylepšeniami, ktoré môžu byť potrebné v celom dome, aby sa zlepšila celková efektivita.

2. Znova použite, čo máte

Ide o jednoduché opatrenie, ktoré možno použiť bez ohľadu na to, či staviate od začiatku, rozširujete alebo renovujete. Opätovné použitie a recyklácia existujúcich stavebných materiálov alebo kusov nábytku môže tiež viesť k niektorým z najcharakteristickejších a najkreatívnejších dizajnových schém. Je možné, že sa rozhodnete opätovne použiť tehly z časti domu, ktorú ste zbúrali, alebo zachrániť staré drevené podlahy. Možno by ste mohli byť šikovní a upcyklovať starý kus nábytku pomocou farby alebo nového obkladového materiálu. Ak zariaďujete novú kuchyňu, pozrite sa na existujúce korpusy jednotiek – ak sú v dobrom stave, znova ich použite a jednoducho si kúpte nové dvierka a pracovné dosky. Nielenže je to skvelá cesta k udržateľnejšiemu domu, ale tiež vám ušetrí peniaze.

3. Používajte farby s nízkym obsahom VOC

Pokiaľ ide o zdobenie vášho domova, rozhodnite sa pre farby s nízkym obsahom prchavých organických zlúčenín – teraz ich existuje obrovský sortiment a výber farieb je obrovský. Farby s nízkym obsahom VOC obsahujú menej prchavých organických zlúčenín (VOC) ako bežné farby. VOC sú chemické zlúčeniny nachádzajúce sa vo všetkých druhoch produktov a sú potenciálne škodlivé pre zdravie a životné prostredie. V prípade farby sa VOC neuvoľňujú len pri nanášaní farby, ale pokračujú aj v nasledujúcich rokoch.

4. Kúpte si použitú kuchyňu

Kúpou kuchyne z druhej ruky alebo kuchyne z expedície nielenže znížite množstvo odpadu, ale môžete aj ušetriť tisíce – v niektorých prípadoch bude použitá kuchyňa o 50 % až 70 % nižšia ako odporúčaná maloobchodná cena (RRP). V súčasnosti existuje niekoľko veľkých dodávateľov, ktorí ponúkajú obľúbené kuchyne – a niektoré z nich budú vybavené spotrebičmi a pracovnými doskami. 

5. Nakupujte miestne

Vždy, keď je to možné, má zmysel nakupovať miestne vyrábané a získavané stavebné materiály a produkty – zníži sa doprava, čo pomôže znížiť emisie a podporíte aj svoju miestnu komunitu.

6. Vylepšite izoláciu

Pridanie a modernizácia izolácie je jedným z najefektívnejších spôsobov ako zlepšiť udržateľnosť domu, pretože pomáha predchádzať stratám tepla cez steny a podlahy, čo tiež vedie k úsporám na účtoch za kúrenie. Ak renovujete dom, mali by ste zvážiť pridanie izolácie dutej steny alebo pevnej steny v závislosti od konštrukcie budovy. Mali by ste tiež pridať izoláciu podkrovia.

7. Aktualizujte svoje okná

Výmena jednoduchého skla za dvojité sklo výrazne zmení energetickú účinnosť vášho domova. Okná s dvojitým zasklením pomáhajú udržiavať teplo v dome tým, že zabraňujú prievanu a tepelným stratám cez okenný rám. Ako ďalšiu výhodu môžu tiež pomôcť znížiť hlasitosť vonkajšieho hluku. Niektorí ľudia, najmä tí, ktorí stavajú od nuly, sa rozhodnú namontovať trojité zasklenie – a to bude pravdepodobne nevyhnutné, ak sa zameriavate na štandardy Passivhaus. Majte však na pamäti, že trojité zasklenie má tendenciu stáť o 20 % viac ako dvojité a má zmysel len v kombinácii s vysokou úrovňou izolácie a množstvom ďalších ekologických prvkov inde v dome.

8. Zvážte systémy obnoviteľnej energie

Ak to s vytvorením trvalo udržateľného domu myslíte vážne, potom sa naozaj musíte pozrieť na niektoré systémy obnoviteľnej energie – neustále sa vyvíjajú. Pojem „obnoviteľná energia“ sa vzťahuje na energiu získanú z prírodných zdrojov, ako je voda, vietor alebo slnko. Medzi systémy, ktoré využívajú obnoviteľnú energiu patria:

● Solárne panely
● Kotly na biomasu
● Tepelné čerpadlá zem – zdroj
● Vzduchové tepelné čerpadlá 

9. Vyberte si alternatívy kachlí na spaľovanie dreva

Ak uvažujete o inštalácii krbu vo svojom dome, mali by ste zvážiť alternatívu kachlí na spaľovanie dreva ako ekologickú možnosť. Biopalivá, plyn a elektrina sú udržateľnejšie možnosti.

10. Nainštalujte systém na zachytávanie dažďovej vody

Zhromažďovanie dažďovej vody na použitie  vo vašej domácnosti je skvelý spôsob, ako znížiť spotrebu vody z vodovodu – dokonca aj jednoduchý a lacný vodný kôš môže výrazne znížiť množstvo vody, ktorú používate na polievanie záhrady v sušiacich mesiacoch. Ak chcete ísť ešte o krok ďalej, čo tak nainštalovať systém na zachytávanie dažďovej vody?  Domáce systémy na zachytávanie dažďovej vody fungujú tak, že dôkladne filtrujú zachytenú dažďovú vodu pred jej uložením pod zem pri konštantnej, chladnej teplote, mimo dosahu svetla. Potom sa dá použiť na splachovanie toaliet, práčok a na vonkajšie zavlažovanie.

Radi vám poradíme

Adresa

Myro s.r.o.

Tepličská cesta 1

052 01 Spišská Nová Ves

Kontakt